Författarna

Paco Roca

Foto: Astiberri

https://usercontent.one/wp/www.palabra.se/wp-content/uploads/2021/04/Bild-Nona-Fernandez-Sergio-Lopez-1-1-853x1050.jpg

Foto: Sergio Lopez

https://usercontent.one/wp/www.palabra.se/wp-content/uploads/2021/04/AMM1_Credit_Elena_Blanco-429x530.jpg

Foto: Elena Blanco

Elvira Lindo på Stockholms universitet

Foto: Ellinor Broman

Serieskaparen Paco Roca slog igenom 2007 med Arrugas, berättelsen om Emilio och hans vänner på ett äldreboende. Det var första gången som ett så allvarligt ämne som alzheimer skildrades i serieform i Spanien. Paco Roca har skrivit en rad uppskattade album om allt från Dalí till internationell diplomati, som har översatts till engelska, franska, italienska med flera språk. Hösten 2021 ger vi ut Slumpens spår, en serieroman om de spanska republikaner som deltog i befrielsen av Paris under andra världskriget.

Bland den stora mängd utmärkelser som Paco Roca har tilldelats kan nämnas Premio Nacional de Comic (för Arrugas/Emilio och glömskan 2008) och det italienska Gran Premio Romics. 2019 fick han Inkpot Award på Comic Con i San Diego.

Nona Fernández är skådespelare och författare till ett flertal filmmanus, pjäser, noveller och romaner. I sina verk diskuterar hon ofta det offentliga minnet av den chilenska diktaturen, som tidsmässigt sammanföll med hennes uppväxtår. Hon har också skrivit manus till en dokumentär om den katolska kyrkans arbete för mänskliga rättigheter under diktaturen.

Hon har fått en rad utmärkelser för sina verk i Chile, och tilldelades 2017 priset Sor Juana Inés de la Cruz för Den okända dimensionen av Guadalajara International Book Fair (FIL), Mexiko.

Antonio Muñoz Molina har skrivit ett femtontal romaner, av vilka fem finns översatta till svenska sedan tidigare, samt essä- och artikelsamlingar. Han är ledamot av Spanska akademien och krönikör i El País, Spaniens ledande dagstidning.

Bland de många utmärkelser han har mottagit kan nämnas Jerusalempriset (2013) och de två spanska Premio Nacional de Narrativa (1988, 1992) och Premio Princesa de Asturias de las Letras (2013).

Elvira Lindo har främst blivit känd för den spanska publiken genom sin medverkan i radio och teve och sina barnböcker om Manolito Gafotas. 1998 tilldelades hon Premio Nacional de Literatura Infantil y Juvenil.

Lindo har också skrivit manus till flera filmer och medverkar regelbundet i El País som krönikör. Allt jag har kvar av livet är Lindos fjärde roman och den första som översätts till svenska.