Böckerna

Böckerna

Sefarad av Antonio Muñoz Molina

Vem är du i andras ögon? Vad gör du om människorna omkring dig plötsligt börjar visa dig förakt, och du tvingas fly från ditt hem och ditt land? Sefarad berättar den tragiska historien om människor som drabbades av Stalintidens utrensningar, av nazismens förföljelser, av Francoregimens repressalier. Vi får följa Jevgenija Ginsburg på väg mot Gulag och Margarete Buber-Neumann på ett tåg mot ett koncentrationsläger, träffa sefardiska judar som lyckades undkomma förintelsen. Men författaren fabulerar också fritt kring gestalter från sina hemtrakter, som skomakaren som var en nunnas älskare och sedan hamnade bland transvestiter och heroinister i Madrid. Tillsammans bildar berättelserna, likt skärvor ur det förflutna, en mosaik över 1900-talets Europa.

 

Originalets titel: Sefarad
Översättning: Elisabeth Helms
Danskt band, trådbunden, 536 sidor
Palabra förlag 2018
ISBN: 978-91-984970-0-7

Beställ gärna boken hos Bokus, Adlibris

Sefarad

Allt jag har kvar av livet av Elvira Lindo

Allt jag har kvar av livet utspelar sig i början av 1980-talet, under en brytningstid i det spanska samhället när gamla traditioner kastas över ända och en ny generation intar scenen. Antonia, ung och vilsen i Madrid, försöker navigera i tillvaron som ensamstående mamma till en pojke i fyraårsåldern. Utåt sett är hon en framgångsrik radiopratare, men inom sig bär hon på en oförlöst sorg över sin för tidigt döda mamma och sitt misslyckade äktenskap. När allt rämnar blir det sonen som räddar henne.

 

Med rappa dialoger skildrar Elvira Lindo situationer som många kan känna igen sig i. Huvudpersonen funderar över sina relationer och varför hon har blivit som hon är, men också över sitt moderskap. Hur ska man klara att vara förälder när man själv känner sig lika värnlös som ett barn? Går det att visa svaghet när omgivningen förväntar sig styrka? Och hur gör man för att hitta sin egen väg?

 

Originalets titel: Lo que me queda por vivir
Översättning: Ellinor Broman
Danskt band, trådbunden, 264 sidor
Palabra förlag 2018
ISBN: 978-91-984970-1-4

Beställ gärna boken hos Bokus, Adlibris

Allt jag har kvar