Böckerna

EMILIO OCH GLÖMSKAN

När den pensionerade bankdirektören Emilio får alzheimer blir han tvungen att flytta in på ett äldreboende. Där lär han känna Miguel, en förslagen herre som hjälper honom att dölja sina tilltagande minnesproblem. Emilio och glömskan är en historia om en svår och obotlig sjukdom, men den tar sig an sitt ämne med både galghumor och ömsinthet. Paco Roca är en av Spaniens främsta serieskapare, som med denna bok presenteras för en svensk publik.

 

Originalets titel: Arrugas 
Översättning: Ellinor Broman
Inbunden, 104 sidor
Palabra förlag 2020
ISBN: 978-91-984970-3-8

Beställ gärna boken i SF-bokhandel eller på Adlibris eller Bokus!

Omslag, Emilio och glömskan

DEN OKÄNDA DIMENSIONEN

1984 kliver en man in på redaktionen till en oppositionell tidskrift i Santiago de Chile, visar sin militärlegitimation och säger att han har något viktigt att berätta. Med sitt vittnesmål om gripanden, hemliga fängelser, tortyr och mord öppnar han dörren på glänt till en okänd dimension, den parallella verklighet som existerade under diktaturen.

Trettio år senare föreställer sig romanens berättare hur livet gestaltade sig för de människor mannen vittnat om: Småbarnspappan som greps på väg till skolan med sina barn, den unge pojken som flydde när polisen stormade hans hus och sedan hamnade i Sverige, kommunisten som för att rädda sina bröder blev säkerhetstjänstens angivare. Hon närmar sig också honom, mannen som torterade, vittnade och därefter tvingades fly landet, i sina försök att förstå den värld hon växte upp i. Berättarens vardag, teveprogrammen hon tittade på och musiken hon lyssnade till kontrasteras med de brutala dåd hon fick vetskap om genom tidningarnas rubriker.

Originalets titel: La dimensión desconocida
Översättning: Ellinor Broman
Danskt band, trådbunden, 242 sidor
Palabra förlag 2019
ISBN: 978-91-984970-2-1

Beställ gärna boken på Bokus eller Adlibris.

Omslagsbild

SEFARAD

Vem är du i andras ögon? Vad gör du om människorna omkring dig plötsligt börjar visa dig förakt, och du tvingas fly från ditt hem och ditt land? Sefarad berättar den tragiska historien om människor som drabbades av Stalintidens utrensningar, av nazismens förföljelser, av Francoregimens repressalier. Vi får följa Jevgenija Ginsburg på väg mot Gulag och Margarete Buber-Neumann på ett tåg mot ett koncentrationsläger, träffa sefardiska judar som lyckades undkomma förintelsen. Men författaren fabulerar också fritt kring gestalter från sina hemtrakter, som skomakaren som var en nunnas älskare och sedan hamnade bland transvestiter och heroinister i Madrid. Tillsammans bildar berättelserna, likt skärvor ur det förflutna, en mosaik över 1900-talets Europa.

 

Originalets titel: Sefarad
Översättning: Elisabeth Helms
Danskt band, trådbunden, 536 sidor
Palabra förlag 2018
ISBN: 978-91-984970-0-7

Beställ gärna boken på Bokus eller Adlibris.

Sefarad

ALLT JAG HAR KVAR AV LIVET

Allt jag har kvar av livet utspelar sig i början av 1980-talet, under en brytningstid i det spanska samhället när gamla traditioner kastas över ända och en ny generation intar scenen. Antonia, ung och vilsen i Madrid, försöker navigera i tillvaron som ensamstående mamma till en pojke i fyraårsåldern. Utåt sett är hon en framgångsrik radiopratare, men inom sig bär hon på en oförlöst sorg över sin för tidigt döda mamma och sitt misslyckade äktenskap. När allt rämnar blir det sonen som räddar henne.

Med rappa dialoger skildrar Elvira Lindo situationer som många kan känna igen sig i. Huvudpersonen funderar över sina relationer och varför hon har blivit som hon är, men också över sitt moderskap. Hur ska man klara att vara förälder när man själv känner sig lika värnlös som ett barn? Går det att visa svaghet när omgivningen förväntar sig styrka? Och hur gör man för att hitta sin egen väg?

Originalets titel: Lo que me queda por vivir
Översättning: Ellinor Broman
Danskt band, trådbunden, 264 sidor
Palabra förlag 2018
ISBN: 978-91-984970-1-4

Beställ gärna boken på Bokus eller Adlibris.

Allt jag har kvar